Възрастовата граница на пациентите със сърдечно-съдови заболявания спада все повече в последните години. Тя се снижава както при хората с хипертония, така и при тези с миокарден инфаркт. Това заяви за "Фокус“ в Световния ден на сърцето кардиологът д-р Ваня Манчева.

Специалистите припомнят, че сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България. В основата на намаляването им е профилактиката, за което е важно хората да обръщат внимание на своето състояние и начин на живот, казват още лекарите от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.

Кардиологичното отделение на областната болница е едно от водещите в Централна Северна България. То е център за интервенционално лечение на сърдечно-съдовите заболявания, и тук се извършват процедури като коронарографии, пулмоангиографии и ангиография на съдове. От няколко години в болничната структура се правят имплантация и на кардиостимулатори при пациенти, които се нуждаят от поставянето им при блок на сърцето.

Тенденцията за намаляване възрастта на пациентите, обаче е в сила и тук.

"Дори в момента имаме пациент на 47 години, който е с миокарден инфаркт. За съжаление, напоследък има и доста по-млади пациенти от тази възраст. А миокардният инфаркт е тежко заболяване и дори със съвременните методи на лечение той дава сериозни отражения за пациента и за неговото качество на живот “, казва д-р Ваня Манчева.

Една от основните причини за спадането на възрастовата граници при сърдечно-съдовите заболявания е начинът на живот. Д-р Манчева напомня, че изграждането на хранителни и физически навици у децата е нещо изключително важно, за което родителите трябва да следят внимателно. В никакъв случай не бива да се подценява наднорменото тегло при подрастващите и употребата на вредни храни и напитки, които на по-късен етап биха довели до сериозни заболявания.

"Важно е хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания навреме да коригират възможните рискови фактори – да се намали телесното тегло, спиране на тютюнопушенето, да увеличат физическата си активност. Има и такива рискови фактори, които са некоригируеми, като фамилната обремененост и е хубаво тази хора да спазват правилата за здравословен начин на живот и да следят редовно кръвното си налягане, стойностите на холестерола и съответно да ги лекуват навреме“, подчертава още специалистът.

От МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ припомнят, че на 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето, като през 2023-а мотото е "Използвай сърцето си, за да знаеш“. Целта е да бъде насочено вниманието на хората към превенцията на сърдечно- съдовите заболявания, както и към личната и обществена грижа за сърцето и технологиите, които могат да помогнат в тяхното лечение.

Луиза Транчева