За мое най-голямо съжаление, туризмът не присъства в Плана за възстановяване и устойчивост като подпомагане. Това каза пред журналисти в Пампорово д-р Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, която взе участие в Десетия юбилеен годишен конгрес на Съюза, който се провежда в родопския курорт, предаде репортер на "Фокус“. Тя уточни, че този сектор е изтърван. Общините нямат никаква подкрепа за саниране на тръби, чешми, води - инфраструктура, свързана с този продукт и реално хората си мият колите с минералната вода, което не е добре, поясни д-р Кацарова.  

Тя поясни, че всички очакват здравният туризъм да се развива от едно министерство, а истината е, че ние зависи от Министерство на околна среда и водите, Министерство на здравеопазване, Министерство на регионалното развитие, Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика. "Истината е, че Министерството на туризма си върши работата. Там има устойчиво развитие без значение кой е министър. Те разбират важността. Особено в ситуация на климатични промени, България има шанс да се препозиционира и да изкара напред климата си. Именно затова сме тук – 90 години Пампорово, възникнало като климатичен курорт, 60 години Чепеларе – курорт с национално значение като климатичен курорт. Всъщност минералните води плюс добър климат е нещото, което България може да извади напред, защото на територията на цялата страна можем да развиваме и някои общини успешно развиват, но има такива по-малки, които биха могли да бъдат подпомогнати за развитие на устойчива форма на туризъм, която надгражда всички съществуващи форми на туризъм. Затова обаче е необходимо да бъде сложен като приоритет здравния туризъм и въобще туризма като цяло.

Зам.-министърът на туризма, Ирена Георгиева допълни, че има различни проекти, по които биха могли да се включат и общините, тъй като туризма не е залегнал като отделен сектор в Плана за възстановяване и устойчивост. "Те обаче са по-общи, тъй като очевидно се прие такъв начин за изграждане на Плана не секторен подход, а по съответните цели. Действително общините и в някаква степен и туристическия бизнес биха могли да припознаят своето участие в някои от проектите. Например Програмата за енергийна ефективност е такава възможност за тези, които се занимават с хотелиерство“, отбеляза зам.-министър Георгиева.

Тя добави, че в оперативните програми има много конкретни проекти, в които могат да участват, например Иновации и конкурентоспособност, Развитие на човешките ресурси. "Тук ролята на Министерството на туризма е да можем да преведем езика на програмите на туристическия бизнес, за да може да го улесним с припознаването на възможностите, в които той да участва. Секторният подход отчасти е очевидно по-лесния, но има и други възможности, в които бе могъл туризмът да участва“, каза още зам.-министърът на туризма.

Нели ГЕРГЬОВСКА