Рекорден брой птици от световнозастрашен вид е регистриран в района на езерото Вая. Това каза за Радио "Фокус“ – Бургас д-р Петър Янков, експерт в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Става въпрос за тръноопашатата потапница, от която екипът на БДЗП установи рекордната досега численост от 2270 екземпляра.

"Този вид е застрашен от изчезване от лицето на земята. Досега само веднъж е наблюдаван с толкова висока численост – над 2000 птици, но броят, който установихме през миналата седмица, е рекорд до момента. Трудно е да се каже защо има толкова много от тях сега, при положение че през последните 6-7 години тръноопашатите потапници бяха намалели до 800-900 броя. Възможно е това да се дължи на промените в климата или на отрицателни въздействия на местата, където видът отглежда малките си – в Европа те гнездят в Испания. Със сигурност някои от тях са дошли и от Централна Азия – от района на Казахстан, но е трудно да се каже със сигурност каква е причината за високата им численост сега“, поясни д-р Янков.

Освен тях, наскоро екипът на БДЗП установи в района на Бургас и рекордните за страната 1142 къдроглави пеликана.

"Засега данните, които получаваме от редовния мониторинг на птиците в Природозащитен център "Пода“, сочат, че обстановката е нормална, като отчитаме това, че засега зимата тук е много мека. В местността все още има видове птици, които по това време би трябвало да бъдат в Африка. Това са например малката бяла чапла, бялата лопатарка и розовото фламинго. Относно фламингото - то се среща в района на Бургас през цялата година, като при последното преброяване в Атанасовско езеро, който се извършва в рамките на програмата "LIFE“ на ЕС – проекта"Лагуната на живота“, установихме рекордна численост – почти 1700 птици“, добави д-р Янков.