Въпроси към земеделския министър Кирил Вътев са отправили депутатите д-р Красимир Събев и Десислава Танева от ГЕРБ-СДС за недостига на дърва. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Смолян.

"През настоящата седмица бяха проведени протестни действия от жителите на община Доспат срещу недостига на количества дърва за огрев за идващия отоплителен сезон. Правото, но не и ограничението, съгласно чл.111 от ЗГ ал.6 от позволява по ред с предимство за домакинствата да се заявят по 10 пространствени куб.м. дърва за огрев по описания, гарантиращ доставката им. Извън реда с предимство всяко ДГС следва да управлява горските си ресурси и планирания добив по начин, удовлетворяващ търсенето на пазара. Подобно недоволство в това време на годината е съвсем необичайно и не се е случвало досега“, са посочили народните представители.

Те питат защо от ДГС Доспат не са провели разяснителна кампания за реда за снабдяване с дърва за огрев на населението и защо толкова късно започва това снабдяване? Какви са причините ДГС Доспат да не осигури необходимото количество дърва за огрев на населението? Извършена ли е проверка на дейността на ДГС Доспат, установени ли са причините за лошото управление и какви мерки ще бъдат предприети?

Интересуват се на какво се дължи необичайният недостиг на дърва за огрев в община Доспат и съседни горски стопанства в обхвата на Южноцентрално горско държавно предприятие, какви мерки са предприети за осигуряване задоволяване търсенето на пазара на дърва за огрев?

Поискали са данните от приетия финансов и натурален план за 2023 год. на Южноцентрално предприятие и неговото изпълнение по финансови и натурални показатели към 30-ти юни, детайлна справка за наличностите на дърва за огрев и къде са реализирани те до момента, а също и да се направи оценка за ефективността на управление на ЮЦДП - Смолян.