Смъртните случаи в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица значително са намалели от април насам. Причината, обобщава управителят д-р Иван Иванов, е обособяването на интензивно отделение за терапевтично болни, предаде кореспондент на "Фокус“.

Съвсем на скоро лечебното заведение получи и ново съвременно оборудване. Апаратите са купени с европейски средства. Парите, което Министерство на здравеопазването е отпуснало за тях, са в размер на 362 470, 32 лв. От тази година болницата вече има преносимо рентгеново устройство, пациентен монитор, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване, електрокардиограф и ехограф от най- висок клас. Апаратите са предоставени за безвъзмездно ползване за нуждите на интензивното отделение за терапевтично болни и вече се използват при диагностиката и лечението на пациентите.

"Съвременния ехограф, с който работим, е с голям потенциал и възможности за три трансдюсера – за диагностика в областта на кардиологичните заболявания, на заболяванията на коремни органи (гастроентерология) и за диагностика на кръвоносни съдове", обяснява кардиологът и специалист по вътрешни болести д-р Атанас Ковачев.

В интензивния сектор се ползва активно и електрокардиографа, който регистрира електрическата активност на сърцето в момента на изследването. Той пък замени досегашния остарял електрокардиограф в стационара.

"С предоставената нова апаратура подобряваме качеството на медицинските услуги“, коментира управителят на болницата д-р Иванов.