Гастроезофагеални варици /известни още като разширени вени на хранопровода/ се срещат при почти половината от пациентите с диагноза "цироза“. Това обобщи за "Фокус“ д-р Илко Костурков, началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски“. Той допълни и, че едногодишната честота на кървене при тези състояния е 5% при малки варикози и 15% при големи.

"По-често заболяването се среща при мъжете, отколкото при жените. 50% от пациентите с варици на хранопровода ще получат кървене в някакъв момент. Варикозното кървене има смъртност от 10% до 20% през 6-те седмици след епизода“, обяснява д-р Костурков и допълва, че в най-рисковите групи, които получават разширени вени на хранопровода, попадат мъжете над 50 години, както и пациентите с анамнеза за заболявания на панкреаса, стомаха, сърцето, хронична цироза.

Рискът от руптура е висок и при хората, които страдат от съдови заболявания, тъй като те влияят неблагоприятно върху структурата на съдовите стени.

Клиничната картина на началната фаза включва редки пристъпи на киселини, лека тежест в гърдите, оригване. Някои пациенти се оплакват от затруднено преглъщане на храната. Симптомите на прогресиращо заболяване обикновено се появяват няколко дни преди началото на кървенето. Те са силна тежест в гърдите и влошаване на общото състояние на пациента. След разкъсване на вените се появява силно кървене, придружено от характерни симптоми: много ниско кръвно налягане, кървави примеси при повръщане или в изпражненията, тежка тахикардия.

"Точната диагноза се установява посредством езофагогастродуоденоскопия, която трябва да се извърши при всички пациенти с идиопатични кръвоизливи, цироза или спленомегалия и като спешна ситуация, ако имат масивно кървене от гастроинтестиналния тракт“, посочва д-р Костурков.

Поставянето на лигитатури на вариците на хранопровода предотвратява опасен и животозастрашаващ кръвоизлив.

"Процедурата се извършва с помощта на ендоскоп и е напълно безболезнена за пациента. Времетраенето е кратко, като след процедурата се продължава с медикаментозна терапия до пълното стабилизиране на пациента. Манипулацията е подходяща за всички пациенти с чернодробна цироза или друга причина за варици на хранопровода, както в спешни, така и в планови високорискови състояния“, пояснява медикът.

Горнооряховската болница е сертифицирана за извършване на подобни процедури от началото на 2023-а.

Прогнозната глобална честота на разпространение на цироза и други хронични чернодробни заболявания е над 1,5 милиарда през 2017 година. През 2010 година от цироза в целия свят са починали над 1 000 000 души.