Пациентите от Великотърновска област се оплакват основно от вирусни заболявания през лятото. Тенденцията от последните години се запазва и през 2023-а, затова не може да се говори нито за увеличение, нито за намаление на заболелите, обясни за "Фокус“ д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар и председател на РК на БЛС за Велико Търново. Той допълни и, че към момента няма никакви тревожни тенденции за разпространение на някакви притеснителни зарази в региона. Такива не се и очакват.

Думите му са подкрепени и от ежеседмичните статистики, които Регионалната здравна инспекция изготвя. Според тях случаите на ентероколити /най-често срещаните инфекции/ са между 5 и 10-12 на седмица.

Специалистите припомнят, че летните вируси се се разпространяват лесно и бързо по въздушно-капков и контактен път, най -често в курортните селища, където се събират много хора на едно място, хигиената се влошава и се създават предпоставки за инфекции. В рисковите групи попадат малките деца, хронично болните и бременните. Най-често срещаните симптоми са повишена температура, стомашно-чревни неразположения /разстройство или повръщане/ и обща отпадналост.

Основните начини за превенция са спазване на добра лична хигиена и хигиена на храненето. Въпреки това, лекарите припомнят, че главния стопиращ фактор за всяка инфекция се явява доброто състояние на имунната система.

Луиза ТРАНЧЕВА