За 14-дневен период в област Варна коефициентът на заболеваемост е 411 на 100 000 население. Това заяви на брифинг д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна, на база данните за периода от 2-ри до 8-ми декември, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна . Тя посочи, че за днешния ден коефициентът е спаднал на 407 на 100 000 население. Общият брой на положителните лица регистрирани за едноседмичния период във Варна и региона е 883, като за днешния ден има регистрирани още 155 човека с COVID-19.

Д-р Дочка Михайлова допълни, че за седмица битката с коронавирусната инфекция са изгубили 50 човека, а за последното денонощие са починали още 6-ма.

8 са случаите и на заболели медицински лица, от които трима са лекари, двама са специалисти по здравни грижи и три лица от друг медицински персонал.

Към 9.00 часа тази сутрин в лечебните заведения на територията на Варненска област има общо 300 заети легла и 283 свободни легла.

Д-р Михайлова посочи, че за една седмица в болница са приети 194 човека за лечение на ковид, от които 19 са ваксинирани с пълен имунизационен курс.

За отчетния период има карантинирана една група в детско заведение, 2 класа от основно училище и други 2 класа от Средно училище.

"Забелязва се сериозен спад на карантинираните групи и класове, в сравнение с предните седмици, което е много добре“, допълни д-р Михайлова.

От началото на имунизационната кампания във Варненска област са поставени 240 963 ваксини, от различните видове препарати. Общият брой на хората ваксинирани с две ваксини в областта е 95 718, а с поставена трета доза са вече 10164 човека.

Д-р Дочка Михайлова подчерта, че за последната седмица във Варна са поставени 7332 дози ваксини, от които с първа доза са ваксинирани 2213 лица. Близо 700 са и хората избрали да си поставят ваксина в изнесените имунизационни пунктове във Варненска област.

Общо 812 са и ваксинираните деца на възраст между 12 и 18 години за периода от 1-ви ноември до 8-ми декември.

"497 от тези лица са на точно 18 години, а останалите 315 са под тази възраст“, каза още д-р Михайлова.

Тя допълни, че в периода 6-8-ми декември служителите на РЗИ – Варна са извършвали проверки и в търговските обекти за спазване на противоепидемичните мерки. В рамките на инспекциите са констатирани нарушения, като например неносене на маска и съответно са съставени няколко акта на физически лица и управителите на обектите.

Десислава ВАСИЛЕВА