Няма да се поддам на изнудване и ще напусна ако не бъде назначена охрана в Държавната психиатрична болница в Раднево. Това каза д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение в лечебното заведение, предаде репротер на "Фокус". Преди дни стана ясно, че след като бяха подадени молби за напускане от персонала след инцидент с агресивен пациент, те са били заплашени да оттеглят оставките си и са били манипулирани с различни срокове за предизвестие. Д-р Добринов уточни, че единствено той не е оттеглил молбата си и бе категоричен, че няма да го направи и няма да се поддаде на административния натиск.

"Преди малко бях уведомен от администрацията, че срокът на предизвестие, който ще отработя, няма да е тримесечен, както ме излъгаха в началото, а едномесечен, т.е. последният ми работен ден в болницата би трябвало да бъде 21-ви юли 2023 г. Личното ми решение е да не се поддавам на изнудване и в случай, че продължават да не назначават охрана, да рискуват живота ни, да напусна, колкото и да ми е неприятно това. Оттеглянето на молбата ми за напускане би било предателство спрямо пациентите, персонала и личното ми достойнство. Надявам се някой ден да ни управляват по-адекватни хора", категоричен е д-р Добринов.

Припомняме, че в Шесто мъжко отделение се лекуват алкохолни и наркотични зависимости. Там се приемат едни от най-тежките случаи от цяла България, включително криминално проявени и такива с решения на съда по Закона за здравето или по Наказателния кодекс. В останалите отделения също има опасни и агресивни хора. Това налага лечебното заведение да бъде охранявано, за да бъдат предпазени служителите и пациентите.

Рени АТАНАСОВА