От началото на бежанската вълна от Украйна нашите служители и доброволци осъществяват дейност в подкрепа на държавата. Това заяви д-р Артюн Еринозов, председател на Областния съвет на Български червен кръст (ОС на БЧК) - Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Червенокръстците подпомагат с насочваща полезна информация, с осигуряване на храна, напитки и дрехи, на лекарства за хронично болни и санитарно-хигиенни материали. Контактът с милосърдната организация се случва пряко или с посредничеството на Българо-украинското дружество "Добруджа“.

По думите на д-р Еринозов зачестяват случаите, в които бежанци търсят съдействие за осигуряване на скъпоструващи лекарства, което обаче е от компетенциите на различни държавни ведомства, свързани със здравеопазване и социални услуги. Днес към ОС на БЧК се е обърнала бежанка, чието дете, което е на възраст между 8 и 10 години и се нуждае от болнично лечение. Жената обаче все още няма регистрация за временна закрила. В този случай е необходимо да бъдат събрани пари за лечението на детето, което утре да бъде настанено в болница и да започне лечението му. Подобни казуси е имало и в предходните седмици, затова е необходим регламент, подчерта д-р Еринозов.

Той допълни, че към момента има събрани достатъчно хранителни продукти, с които да се подпомагат бежанците в областта. Подкрепа се получава както от дарители, така и от Българска хранителна банка. ОС на БЧК има пункт с постоянно дежурство на ГКПП - Дуранкулак. Освен това на сайта на Областна управа - Добрич са публикувани линкове към сайтове с полезна информация за бежанците в случай, че те търсят здравни грижи, възможности децата им да посещават детски градини и училища, търсят да намерят работа или да получат статут на временна закрила.



Жулиета НИКОЛОВА