Програмата "Вкусната Цветница“ в Ловеч тази година включваше кулинарен конкурс "Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“, както и кулинарни изненади от Аржентина, представени от Аржентинското посолство в България, съобщиха от общината. Телевизионната звезда Иван Звездев пък направи деманстрация как се готви рибена чорба.

Конкурсът за нашенските козунаци, пити и баници бе организиран от Община Ловеч с подкрепата на "Крина“ и "Д-р Йоткер България». Включиха се 12 отбора от близо и далеч с общо 43 участници. Индивидуалните участници пък бяха шест. Общо бяха представени 59 произведения на кулинарното изкуство.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова разгледа изложените ястия, като похвали готвачите за тяхното майсторство и проявения талант и естетическата култура.

Специален гост на ловешкия празник бе Мариела Дамони, консул на Посолството на Република Аржентина.Тя бе придружена от Фиорела Томболато, шеф готвач в резиденцията на посланика на Аржентина в България. Интересен факт бе съобщен по време на представянето - Н.Пр. Алфредо Атанасоф, който в момента е извън страната, е с български корени от Ловешкия край.

Обявени бяха индивидуални и групови победители в надпреварата след оценките на специално тричленно жури. Читалището от село Асеново, община Никопол, спечели първо място при баниците. Светлин Семов индивидуално зае първо място в категория пити, а село Скобелево – в колективните награди. При козунаците първи са от читалището в село Хлевене.

Наградите бяха връчени от консула Мариела Дамони, зам.-кмета Даниел Колев и Иван Звездев.

На финала многобройните посетители успяха да опитат както от местните деликатеси, така и от рибената чорба на Иван Звездев и екзотичните ястия на слънчева Аржентина.