Църквата "Св. Димитър" във великотърновското село Ресен празнува 100 години днес, предаде кореспондент на "Фокус".

Димитровден е най-големият есенен празник и специален за Велико Търново ден, на който се чества въстанието на братята и първи търновски царе Петър и Асен.

Димитровден е особено специален и за Ресен, особено тази година, когато се навършват 100 години от строителството на църквата "Св. Димитър“ в селото.

Навръх вековния юбилей кметът Даниел Панов връчи на църковното настоятелство разрешението за ремонт на покрива на черквата, издадено от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

"И аз като кмет, и Община Велико Търново винаги ще помагаме на с. Ресен. Направих всичко, което бе възможно, за да бъде издаден навреме необходимият документ и ремонтът на покрива да бъде завършен преди зимата. Осигурихме дървен материал, ще подкрепяме и всяка добра инициатива в селото. Защото вие, скъпи ресенчани, давате пример за обединение, доказвате го и с благотворителната кампания за ремонта на покрива на църквата, която е успешна. Когато имаме силна вяра и когато сме обединени около каузи, успяваме“, обърна се към жителите на Ресен Даниел Панов.

За празника великотърновският митрополит Григорий отслужи благослов и освети курбан, който бе раздаден на хората.