Църквата "Св. Неделя“ в смолянския квартал Райково отбелязва храмов празник, предаде репортер на "Фокус“. Снощи в храма бе отслужена празнична вечерня и акатист. Тази сутрин от 9:00 часа започва Божествена света литургия.

Църквата е строена 1836 г. Днес представлява част от интересен църковно-училищен ансамбъл, изграждан в продължение на десетилетия, запазил духа на времето на ХІХ век. Включва освен храма, едновременно издигната заедно с него висока зидана ограда, камбанария, костница, църковна къща. Училище е изградено северно над църквата през 1871 г. и преустроено през 1915 г. (днес се използва за читалищна сграда и културен център). Към ансамбъла се числи и изворът "Бралото", макар сега да е извън очертанията му, но мислено като свещена вода – "аязмо", е свързван с храма. Строежите са върху стръмен терен, разположени на няколко тераси. Църквата е строена от майстор Харит Кисьов от Райково, чието дело е прочутата Пангалова къща.

Църквата е регистрирана като недвижима културна ценност с местно значение и с архитектурна стойност през 1962 г.

В деня, в който се отбелязва храмовия празник и се почита св. великомъченица Неделя, жителите на квартала отбелязват и своя празник. От 11:00 часа ще има водосвет, а в 11:30 часа ще бъде раздаден благословен курбан.

От 18:00 часа ще има празничен концерт в двора на читалище "Балкански просветител 1871“. От 19:00 часа е народното веселие с оркестър "Родопско настроение“ на площад "Света Неделя“. От 22:00 часа ще има празнична заря.