Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница ще бъде донесена на 13 август в 16.00 часа в храм "Св. вмчк. Георги Победоносец" в Балчик от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той ще отслужи от 17.00 часа вечерня с молебен канон на Св. Богородица.

Иконата на Пресвета Богородица "Скоропослушница" е копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Света гора. Според духовници тя може бързо да чува молитвите на миряните, затова е наречена Скоропослушница.

Богослужението на митрополит Йоан в Балчик е част от програмата на богослуженията в периода на Богородичния пост, съобщава Pronews.bg

Преди дни чудотворната икона бе пренесена в храм "Успение Богородично“ в село Оброчище. В своята проповед митрополит Йоан отбеляза, че иконата на Божията Майка "Скоропослушница“ има особено присъствие в православния свят и че нейното копие, което е нова светиня на Варненска и Великопреславска епархия, е изработено – изписано и украсено с обков – от монаси на Карея, Света Гора. С благословението на Архиерея тя ще бъде пренасяне в епархията и пред нея ще бъде отслужван Молебния канон на Пресвета Богородица (Параклис) по време на Успенския пост за благословение и духовна подкрепа на вярващите християни.