120-годишното читалище в лясковското село Мераданя има нужда от спешен ремонт. Общинският съвет даде зелена светлина за дейностите, които местните хора чакат от години, предаде кореспондент на “Фокус". Реконструкцията стартира официално вчера.

Кметът на община Лясковец Васил Христов определи обекта като един от най-дълго чаканите в Мерданя, а кметът на селото Ваньо Ганев благодари от името на жителите за отпуснатите средства, които по предложение на общинския кмет бяха осигурени от бюджета на Общината. Тази година общинските съветници приеха предложението на кмета Васил Христов и така бяха гласувани 560 хил. лв. за аварийно-възстановителните дейности. Те ще обхванат покрива, ще бъде изградена мълниезащитна инсталация, ще бъдат възстановени стрехите и падналата мазилка по фасадата. Вътрешният ремонт ще включва обновяване на електрическата инсталация, която ще бъде цялостно реконструирана, като ще бъде изградена и пожароизвестителна инсталация, ще се ремонтират стените и таваните, поразени от течовете и др. Изпълнител на обекта е "Еврострой ВТ“ ООД с управител Георги Ганчев, строителният надзор ще осъществява "Минерва - КЛ“ ЕООД, а авторският – "АСТЕДИ“ ЕООД с арх. Анелия Димова и проектантски екип.

Сградата на читалището в Мерданя е със салон за 500 души и е построена през 1951 година с дарения от местните жители. Оттогава почти нищо не е правено по нея в продължение на десетилетия. Извършвани са само частични ремонти, предимно със средства на самото читалище. През 2006 година тя е освежена по проект "Красива България".