От вчера започна миенето на кварталните улици и почистването отводнителните шахти в София. Една от основните причини, освен твърдият график са обилните валежи през последните месеци.

Днес по график се извърши отводняването на шахтите в Район "Възраждане", в карето ул."Инж. Иван Иванов", ул. "Цар Симеон", ул. "Опълченска" и бул. "Тодор Александов". 

Едно от условията на Инспекторатът е собствениците на паркираните автомобили да ги преместят от улиците. Бележка с такова съобщение беше разлепена по входовете и стълбовете в квартала. Част от шофьорите се съобразиха с наредбите, а на други автомобилите бяха вдигнати принудително.

Столичен инспекторат извършва проверки на техническото и експлоатационно състояние на дъждоприемните шахти. Общия брой на дъждоприемните шахти на територията на Столична община е 34980 бр. Почистването на вертикалната част се извършва координирано от фирмите с които Столична община има договор за поддържане на чистотата.

Проводимостта на връзките на дъждоприемните шахти с канализационната мрежа се осигурява от "Софийска вода“ АД. 

Тук можете да получите информация за почистени дъждоприемни шахти от началото на на м. май  2024 г. /Виж ТУК /

Столичен инспекторат следи ежедневно за експлоатационното състоянието на дъждоприемните шахти, което е в пряка зависимост от променливите метеорологични условия, вида на пътните настилки, конфигурацията на терена, диаметъра и състоянието на приемащия канализационен клон, начина на заустване (връзка на дъждоприемната шахта с канализационната мрежа) в съответни главни или второстепенни клонове от канализационната система на София.