Човешкото здраве и здравето на екосистемите са неразделно свързани. В изпълнение на това няколко творци във Варна, заедно с ученици и доброволци, ще направят оборка на нерегламентирани сметища в покрайнините на града. Но, за да е човешкото здраве още по-пълноценно, то трябва да се положи грижа и за психичното, тоест да се създаде положителна емоция от действията по почистването. Така събраните отпадъци ще бъдат превърнати в артистични пана. Това е целта на проекта "Да отворим вратата на бъдещето!“, който ще се реализира в морския град от сдружение "Младежки информационен доброволчески център“.

Паната ще бъдат сътворени чрез изразното средство на траш арта – изкуство от отпадък. Идеята е участниците в проекта да се приучат, че отпадъците могат да бъдат полезни, да се превърнат в нещо красиво. Проблемите, които проектът ще се опита да реши, са свързани с екологичното възпитание, посредством изкуството, и инициирането на самонаемане - занаятчийство, също чрез изкуството, обясниха инициаторите от сдружението.

Задачите, които проекта "Да отворим вратата на бъдещето!", има за цел да реши, са: формиране на творчески идеи и потенциал чрез изразните средства на траш арта, стимулиране на избрания контингент от информация и практически методи, разработване на концепция за подпомагане на млади творци за създаване на самостоятелни проекти. Проектът е финансиран по фонд "Култура“, Община Варна.

Община Варна - Култура и изкуство. (varnaculture.bg), https://www.facebook.com/varnaculturebg,

https://www.instagram.com/culturevarna?igsh=anhya3lrZWtiMjc3