Утре ще изчистим две от бунищата на Витоша, най-вероятни има и други. Идеята на това събитие е хората да се замислят, че не е ОК. Това каза организаторът на инициативата "Да почистим бунищата на Витоша за един ден“ Никола Колев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Събитието, което се организира съвместно със "Софийски планински клуб“, ще се проведе утре от 10.00 часа. Сборният пункт е на светофара в квартал "Бояна“. Компания, която се занимава с рециклиране, осигурява извозването на боклука с контейнер, а багер ще се включи в почистването на дерето в една от двете локации, обясни организаторът. "От Столична община са обещали да поемат таксата за рециклиране и сортиране в депо. Със "Софийски планински клуб“ заплатихме багерчето“, добави той.  

Едно от двете бунища се намира на една панорама до Тихия кът, а другото е в местност Бялата вода.  

"Подозираме, че едно от бунищата е от автосервиз, защото боклуците са само от авточасти, ремъци, гуми, кутии от масло. Доколкото знам се заплаща за сортирането и рециклирането на такъв тип отпадъци и може би някоя компания е решила, че не иска да заплаща за тази услуга, минал някой самосвал, изсипал го е през нощта и си е тръгнал“, обясни Никола Колев.  

Той призова всички, които желаят да се включат в инициативата, да се свържат предварително с организаторите на "Фейсбук“ страницата на събитието.