Четвърта покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с камини на пелети,  обяви Община Видин. От днес  тези жители на общината, които желаят да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с камини на пелети, могат да подават заявления за кандидатстване в Центъра за административно обслужване (ЦАО) на Община Видин, съобщиха от видинското кметство.

Останалите нереализирани финансови средства от предишните три покани ще стигнат за смяна на уредите на около 300 домакинства, уточняват в съобщието си от  общината.

Гражданите могат  кандидатстват за камини на пелети с или без водна риза, тези които ще използват отоплителен уред с водна риза, имат задължението да изградят инсталацията за собствена сметка. Това трябва да стане до доставката, монтирането и изпробването на новата камина, уточняват в съобщението.

Всеки кандидат трябва да заяви съгласие безвъзмездно да предаде стария отоплителен уред, ако бъде одобрен за получаване на ново екологично устройство. Единственото изключение е в случаите, когато имотът се отоплява чрез отворена и зидана камина на дърва и въглища, като това се удостоверява чрез констативен протокол.

Необходимо е заявлението да бъде придружено с копие от нотариалния акт или друг документ за собственост върху имота. Към момента на подаване на документите, кандидатът и съсобствениците трябва да са заплатили дължимите за 2022 г. местни данъци и такси. 

Това е последната покана по  изпълнявания проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“. Предстои старт на новата Програма "Околна среда“, където Община Видин е конкретен бенефициент за 25 млн. лв.

В съобщението уточняват, че документи се приемат всеки работен ден до 28 юли в ЦАО на Община Видин. Комплектът за кандидатстване може да се изтегли и от интернет страницата на община Видин.