В Кюстендил трескаво се подготвят за отбелязването на годишнината от рождението на големия български художник Владимир Димитров – Майстора и връчването на Националната награда за живопис, съобщи за "Фокус“ директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ Валентин Господинов. "Поредното голямо събитие в нашата галерия. Това е дванадесетото издание на голямата награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Едно събитие, което се очаква от артистичните среди в България“, каза Валентин Господинов.

Той посочи, че вече е проведено заседание на журито, в него са участвали и петима носители на Националната награда, което е разгледало четири предложения. Сред тях има и кюстендилско име.

Предложенията за нов носител на наградата са: Валентин Дончевски; Георги Андонов; Димко Стоев; Димитър Чолаков.

Връчването на наградата ще се случи на 1 февруари, рождената дата на Майстора. Тогава ще бъдат поднесени цветя пред неговия паметник. Ще има музикална интродукция. По традиция ще се посети и село Шишковци, където дълги години е живял и творил големият български художник.

"В процес сме за изложбата на Румен Гашаров, която ще бъде изключително интересна. Той спечели наградата, базирана на една направена изложба в Софийска градска галерия. Сега виждам в творбите му пак една лека ретроспекция, което е много хубаво“, допълни Валентин Господинов.