От днес символичен протест започнаха служителите от РЕМО "Етъра" – Габрово, Исторически музей – Севлиево, Художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" – Севлиево и НЧ "Развитие-1870" – Севлиево, съобщиха от КНСБ. Те са част от Независимата синдикална федерация "Култура" към КНСБ, която обединява работещите в музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства в цялата страна.

Основното искане на синдикалистите е Народното събрание на Република България да осигури минимум 25-процентно увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата на културата при окончателното гласуване на държавния бюджет за 2022 г.

От днес културните дейци от Габрово и Севлиево по време на работа носят лентички на които пише "КНСБ протест". Първи в региона бяха колегите им от Специализирания музей в Трявна, които започнаха своя символичен протест в събота.

Освен това, Протестната декларация на НСФ "Култура" - КНСБ с исканията на работещите е поставена на входовете на обектите, за да се запознаят посетителите с нея и по този начин обществото да подкрепи решаването на проблемите в бранша.

Представителите на културната гилдия от Габрово, Севлиево и Трявна са готови да пристъпят към всички законови действия за да бъдат изпълнени техните искания, да не се затварят врати на културни институции и да се постигне целта "достъп до всички български граждани до култура".