В Дупница подготвят отбелязването на 180 години от изграждането на черквата "Свети Николай Мирликийски – Чудотворец", предаде "Фокус“. По този повод на 20 октомври в града ще пристигне за втори път Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил.

Начало на богослужението ще бъде от 08.00 часа, а в 09.00 часа ще се състои посрещането на Негово Светейшество.

Черквата датира от XVII век и е най-старата в Дупница. Храмът е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Главен строител на църквата е прочутият възрожденски архитект и строител майстор Миленко, архитект на южното крило на Рилския манастир, а стенописите и запазените стари икони са дело на най-добрите майстори от Самоковската и Дебърската школи.

Според местните предания един от заличените стенописи на входа на църквата, пресъздавал сцена от Баташкото клане.

Легендата разказва, че башибозукът, завърнал се от масовото избиване на българите край Батак при потушаването на Априлското въстание, се канил да извърши кървав погром и в Дупница.

Голяма част от българското население се скрило в храма "Свети Никола", а влиятелният и благороден турчин Бекир Ефенди със своето застъпничество ги спасил. Тогава неизвестен автор изографисал в черквата стенописът, посветен на едно от най-кървавите събития в българската история.