С награждаване на участници от конкурса: "Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“ и изказвания на проф. Пламен Павлов от ВТУ и Васил Димчев от къща-музей "Захарий Стоянов“, започнаха  честванията по повод 138-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия, съобщиха от Общината. Церемонията по връчване на наградите се състоя по време на V-те исторически четения, посветени на Захарий Стоянов, в салона на медвенското читалище.

Програмата продължи с представяне на темата "Личността на Захарий Стоянов в българското кино“, представена от уредника на Исторически музей – Котел Вера Таскова и ще продължи с представянето на книгата на писателя Любомир Котев – "Затвори“ или българщината“. Медвенската публика можа да се наслади и на  концерта на оперната прима Татяна Шиварова, след края на който ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов в центъра на родното му село.

На 6 септември  от 10:30 часа кметът на Община Котел  Коста Каранашев и екипът му ще положат венци и цветя по случай празника пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. "Възраждане“.

Събитията се организират от Община Котел, в партньорство с Областна администрация Сливен, Исторически музей – Котел, къща-музей "Захарий Стоянов“ и кметство село Медвен.