Чешкият художник Петр Хайдила ще гостува през лятото с изложба в Държавния културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца“ в Балчик. Това стана ясно на пресконференция в замъка Жеротин в моравския град Валашске Мезиржичи, където живее и твори художникът, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Визитата на твореца е в рамките на подписания меморандум за културно сътрудничество между ДКИ-КЦ "Двореца“ и чешкия град, известен с краткото име Валмез. Гостуването на Петр Хайдила в Приморска Добруджа няма да е първо, тъй като в предходните години той е участвал като преподавател в художествени пленери в Архитектурно-парковия комплекс край морето. През летните месеци тогава ученици от Училището по стъкло и дизайн във Валашске Мезиржичи твориха, потопени в неповторимата и очарователна среда на "Двореца“ и Белия град.

Картините на Петр Хайдила носят особеностите на творческия му натюрел - мащабни, сюжетно на границата между реалността и абстракцията, базирани на неща от действителността, като пчеларството и снукъра например, но предполагащи съзерцание, в което се раждат индивидуалното усещане и преживяване. "Художникът ни предава магията на процеса на рисуване като такъв. Магията на абстрактните щрихи и цветните глазури, които се преплитат някъде в илюзията за третото измерение, другаде пленът на тази илюзорност се изтрива и функционира абсолютно, като абстрактен образ. Картината е, образно казано, като гоблен, частично разпръснат на отделни цветни петна и компоненти“, казва за твореца проф. Даниел Балабан при откриване на негова изложба през 2016 г.

Петр Хайдл работи като главен учител в Училището по изкуства във Валмез. Завършил е Университета за изящни изкуства в Острава. Предложението да работи в училището във Валашске Мезиржичи е дошло веднага след дипломирането му, сподели художникът. Той преподава рисуване там почти 12 години. През този период той рисува, не като хоби, а професионално. В последно време художникът прекарва повече часове в ателието си, отколкото в училището, където е предпочел да работи на непълно работно време. По думите на художника картините дават шанса нещата да бъдат изразени в дълбочина, чрез цветове и форми, нещо, което не може да бъде постигнато чрез фотосите. Темите в неговия художествен свят са твърде много, защото всеки ден различни неща го провокират, с нов поглед към тях и както самият той споделя "аз съм залят от идеи“, но избирам няколко от тях и започвам да работя върху тях. Често в картините му се появяват пчелни кошери. Алюзията е, че както в тях се случват неща, които не могат да бъдат напълно контролирани, така е и с художника - нещата в работата му се случват извън неговия абсолютен контрол. Петр Хайдила използва четката при рисуване, но много често, както сам той признава, излива боята върху платното и струята сама "рисува“. Именно това е процесът на случващото се, извън абсолютния контрол. Художникът има влияние върху цвят и сенки, но чрез случващото се на платното при стичането на боите идва неочакваното, откритието, свободата. Художниците, повлияли най-силно творческия му натюрел, са шотландецът Петер Дойг, един от най-известните живи фигуративни художници, както и френските импресионисти. За изложбата в "Двореца“ в Балчик Петр Хайдила ще създаде специално творби, чието представяне ще се случи в България. За него Архитектурно-парковият комплекс е магично място и той се вълнува да го посети отново. Надява се да посети още много страни по света, когато децата му поотраснат и обстоятелствата позволят това, тъй като на 36 години вече е баща на четири малки момиченца. Много пъти е разказвал за гостуването си в "Двореца“ на приятели и познати. Помни нощите там, когато заедно с неговите ученици е седял върху мрамора, усещайки събраната и излъчвана от него топлина на слънцето, разговаряйки за нещата от живота, съзерцавайки природата около него, дърветата и луната.

Жулиета НИКОЛОВА