Първо място в зона "Екзоти“ си поделиха чинчилата Дейзи и червеното тегу Чочко.

Повече от 60 животни с техните стопани се включиха в днешния Парад на домашните любимци, който се проведе на алея "Перистери“ в Парка на младежта в Русе. Събитието се организира от Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ и с помощта на спонсори.

Заместник–кметът Никола Лазаров приветства присъстващите и изрази удовлетворението си да види събрани на едно място толкова много русенци, любители на животните. Той също така отправи призив към хората, които нямат домашни любимци, да посетят Общинския приют за безстопанствени животни и да осиновят някой от неговите обитатели.

Множеството русенци, дошли на веселия празник, имаха възможност да се полюбуват на интересни видове в обособените зона "Котки“, зона "Екзоти“ и зона "Кучета“. Най-масово участие имаше при лаещите любимци, които се представиха подобаващо и съжителстваха мирно в продължение на няколко часа.

Интерес предизвикаха красивите котки, които се включиха в парада, както и екзотичните животни, разположени в шатрата на Екомузея с аквариум. Венцеслав Петков, уредник в отдел "Природа“ на Регионалния исторически музей, разговаря с посетителите, които проявиха интерес към екзотичните животни и подслони в къта няколко клетки с пъстри канарчета, както и първото и единствено в България червено тегу, донесено от далечна Аржентина. В зона "Екзоти“ имаше още декоративни зайчета, чинчила и морско свинче.

Жури в състав Жени Попова – управител на Общински приют за безстопанствени животни, Венцеслав Петков – експерт от Регионалния исторически музей и д-р Владимир Николаев от Ветеринарна амбулатория "Дай Пет“, оцени представените котки. Те взеха решение да присъдят първо място на котарака Зевс, на второ място беше класиран сребърният британец Зак, а на трето – Джаки – канадският сфинкс. Котетата издържаха геройски на ласките на хората и бяха много социални и спокойни.

Първо място в зона "Екзоти“ си поделиха чинчилата Дейзи и червеното тегу Чочко, на второ място бяха класирани заекът Алиса – от порода ангорска лъвска глава и морското свинче Лео. На трето място остана декоративното зайче Тео. Наградите връчи Венцеслав Петков, който подробно разказа на присъстващите как човек да се подготви да отглежда в домашни условия екзотично животно и колко важно е, ако реши да прекрати грижата си за него, да се обърне към Преразпределителния център в Екомузея, където могат да намерят нов стопанин на животинката.

При кучетата беше най-шумно, но те показаха не само добри обноски, но и интересни умения – някои от тях пяха, други изпълняваха чудесно командите на своите стопани, имаха красиви окраски, прически и аксесоари. Наградите в зона "Кучета“ бяха и най-многобройни, като животните се представиха в три категории: малки – до 10 кг, средни – от 10 до 20 кг и големи – над 20 кг. При малките кучета в категорията "Най-красиво куче на конкурса" на първо място журито определи Мирослав Георгиев, стопанин на пекинеза Sweet Dream.

В категорията "Интересна прилика между стопанин и любимец" Геновева Милушева с нейния той пудел Зара спечелиха първенството, а за "Специални умения на домашния любимец" голямата награда получи мини пуделът Бела на Теодор Пеев. При средните кучета "Най-красиво куче на конкурса" стана Арчи – порода лагото романьоло, а за "Интересна прилика между стопанин и любимец" отличието грабнаха булдогът Крум и неговият стопанин Любослав Иванов.

Питбулът Цезар на Михаил Андреев завоюва първото място за "Специални умения на домашния любимец". При големите кучета над 20 кг. надпреварата също беше оспорвана. Ризеншнауцерът Джаспар на Иван Иванов стана първи в категорията "Най-красиво куче", а за умения журито отсъди наградата на Манол Досев и неговото куче Лукас – немски дог. За прилика между куче и стопанин отличието грабнаха Мартин Георгиев и Киара от породата акита ину. С гласуване от публиката бяха определени още две награди – "Любимец на публиката“ при котки и кучета, като там най-много гласове събраха съответно котаракът Зевс и минипуделът Бела.

Организаторите от Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ осъществиха идеята си - за няколко часа паркът да се превърне в сборен пункт на любителите на животните от града и участниците и гостите на събитието да се насладят на разнообразието от животински видове. За животните имаше лакомства и награди, а за децата специално обособен кът, където те рисуваха, майсториха и получиха рисунки на лицата си. Всяко дете си тръгна с прекрасен подарък – комплекти за игра с домашни любимци куче или коте.

Общинският приют за безстопанствени животни срещна русенци със своите сладки питомци, чакащи осиновяване, а неговата управителка Жени Попова разказа какви грижи се полагат в приюта и как всеки може да стане доброволец. Анна Младенова от салон за домашни любимци "Естетик“ обясни на присъстващите какво представлява грумингът и също връчи награди на избрани от нея кучета за безплатни процедури в салона.

Посетителите на Парада на домашните любимци имаха възможност да общуват и с д-р Николаев от ветеринарна амбулатория "Дай пет“, както и с Ралица Миланова от фондация "По пътя с кучешките лапи“ и Мира Бонжева от "Разговор с куче“, като в техния уютен кът бяха дошли хора чак от Габрово специално за събитието. Двете дами представиха новаторски подход за създаване и поддържане на здрава връзка между човека и неговото куче, разказаха за кучешките емоционални състояния и как по лесен начин стопаните да ги разбират и управляват.