Днес, 28 февруари от 11:00 часа ще бъде почетена годишнината от рождението на нашия общественик, будител и почетен гражданин на община Чепеларе Димитър Райчев с възпоменателни слова, поднасяне на венци и цветя пред барелефа на родната му къща на главната улица в гр. Чепеларе, съобщиха от общината.

Димитър Георгиев Райчев е роден на 22.02.1922 г. в гр. Чепеларе в семейство на бедни земеделци. Основното образование завършва в гр. Чепеларе, а средното в гимназията с. Райково. През време на Втората световна война като доброволец отбива военната си служба в гр. Скопие. По време на службата завършва с пълно отличие военно- въздушното училище, а след това участва в Първата фаза на войната като борден – радиотелеграфист на самолет.

След войната завършва като частен ученик гимназията в гр. Асеновград , а впоследствие- педагогически профил в университета “ Тодор Самодумов"-гр. Пловдив. От 1947 до 1949г. учителства в с. Момчиловци, а след това в гр. Чепеларе. За изграждането му като личност на учител положителна роля са изиграли неговите учители, като Стоян Ставрев, неговият чичо- Димитър Райчев, Таньо Видев и др. В периода на учителстването му / 1947-1968г./под неговият богат педагогически опит са израснали множество лекари, хирурзи, военни и учени.

От 1968 г. работи в Историческият музей в гр. Смолян. Като уредник там е откривател на ценни археологически находки, като установяване на палеолитна култура в Родопите. Под негово ръководство се извършват археологически проучвания на тракийската и средновековната култура в Родопите. Извършва също така и археологически, биоспелеологични, палеонтологични проучвания в редица родопски пещери.

През 1968 г. полага основите на музейната сбирка по спелеология, която по-късно прераства в Музей на родопският карст и Музей по спелеология. В Музея по спелеология са намерили място ценни експонати от родопските пещери. При биологичните изследвания, които Димитър Райчев извършва в родопските пещери, той открива нови видове троглобионтна фауна. Днес тя носи неговото име. През множеството експедиции, проведени под негово ръководство се открива и фосилна плейстоценска фауна, като пещерна мечка, пещерен леопард, пещерна хиена и др. За издигането на научното равнище на Музея по спелеология работи в тясно сътрудничество с изтъкнати български учени, като акад. Иван Буреш, Петър Трантеев, ст. н.  с. Иван Николов, проф. Живко Гълъбов, проф. Диню Канев, проф. Петър Пенчев, проф. Живко Иванов, доц. Михаил Малеев, ст. н. с. Петър Берон и др.

В областта на спелеологията под негово ръководство излизат от печат бюлетините “ Родопски пещерняк". В излезлите от печат 67 бр. Бюлетини са отразени резултатите от спелеоложките проучвания в Родопите. Създател е на Музея на ските и ски спорта в гр. Чепеларе.

Участва с редица доклади, в национални и международни школи по актуални проблеми на карста. Създател е на пещерният кръжок, който по- късно прераства в Пещерен клуб “Студенец" и е негов дългогодишен негов председател. Бил е главен и научен ръководител в многобройни национални, международни и клубни експедиции. Автор е на книгите “Чепеларе и неговите околности", “Триградското ждрело и Дяволското гърло" и “ Карстовото богатство на с. Ягодина", както и на много статии, които и до днес са изключително актуални. Носител е на много правителствени отличия и награди.

Основоположник е на Планинско-спасителният отряд в гр. Чепеларе, старши инструктор е по спелеология, почетен член е на Българската Федерация по спелеология. Инициатор е на концепцията за развитието на пещерният туризъм в Родопите. Като краен резултат са благоустроени родопските пещери. Носител е на ордените “ Кирил и Методий, I, II, III степен, медал “Алеко" и почетната значка“ Златен прилеп".