Повече от час Общински съвет – Смолян дискутира състоянието на пътя Смолян – Турян и възможностите за осъществяването на ремонти дейности там, предаде репортер на "Фокус“.

В Сесийната зала на общината присъстваха и много граждани, които се налага ежедневно да преминават по пътя. Даниела Топова, с настоящ адрес в село Турян, изрази пред общинските съветници становището на голяма част от хората в населеното място, които са категорични, че проблемът не търпи отлагане. "Проблемът започна от 2015 г. когато наваля тежък и мокър сняг и изпочупи дървета и пътят за Турян беше затворен в продължение на 10 дни. В последствие ръководството на ЮЦДП каза, че са предвидени пари за горски пътища. Хилядите кубици паднала дървесина обаче беше извозена по общинския път. През 2018 г. отново в района имаше силни ветрове и ветролом. При разчистването на нападалите дървета отново се  използваха високотонажни трупчийки, които унищожиха пътя и се отвориха големи дупки. Имаше два знака за забрана за движение на автомобили до 10 тона, но след бедствието през 2018 г., те изчезнаха“, припомни Топова. Тя допълни, че в района има три църкви, една от които се ремонтира основно с дарения на местните жители. Има и панорамни площадки и горски парк, а към Могилица има и пещери и мястото се превръща във все по-предпочитана дестинация за туризъм, като това също е предпоставка за своевременното разрешаване на проблема с ремонта на пътя.

Сред изказалите се бе и Захари Шумков от Могилица, които настоя да се направи ремонт и на пътя от Турян през село Кошница до Могилица, за да може хората да идват по-бързо до общинския център Смолян, а и така да се спомогне за развитието на туризма и да се улесни достъпа до селата от Горното поречие на река Арда.

Думата взе и Рашо Манов, който посочи, че в село Турян живеят много хора, които ежедневно пътуват до Смолян, за да работа, а децата им да ходят на училище и затова е необходимо да се вземат мерки и пътят да бъде ремонтиран.  

Кметът на Смолян, Николай Мелемов заяви, че в бюджета на общината има 140 000 лв. за пътя Смолян – Турян, които ще се използват за проектиране и аварийни ремонти. "Пътят се нуждае от основен ремонт. За тази цел изготвяме проект и ще търсим финансиране. За пътя от Турян за Кошница също трябва да се направят проекти и да се търсят пари, защото и там сумата ще е голяма. Ще направим аварийни ремонти, но за цялостното решаване на проблема трябва основен ремонт. През септември ще се направят ремонти на най-компрометираните участъци, но за основен ремонт ще търсим помощ от държавата“, поясни кметът на Смолян.

След като в залата се изказаха гражданите и имаше предложения от страна на общинските съветници, местния парламент се обедини около няколко решения, които бяха приети на днешното заседание.

С едно от тях се възлага на кмета на Смолян до 30 септември да инициира среща с представителите на ЮЦДП – Смолян, РДГ – Смолян, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ – Смолян, КАТ и представители на дървообработващите фирми. На нея ще се обсъди регламента за ползването на пътищата в община Смолян. Съветниците приеха и по пътя Смолян - Турян да се поставят знаци за забранително движение на камиони с по-голям тонаж, за да може след срещата на отговорните институции и фирмите, горските и ИА "АА“ да налагат глоби на нарушителите. Прието бе и кмета на Смолян да открие процедура за проектиране на пътя Смолян – Турян до 30 октомври. В бюджета за тази година за този път има отделени 140 000 лв., с които ще се направи проектиране и с останалата част от средствата ще се извърши частичен ремонт на отсечката. Общинските съветници приеха и в бюджета за 2025 г. да се предвидят средства за проектиране на пътя Турян – Кошница.