Проблеми с водоснабдяването наложиха обявяване на частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, предаде "Фокус“. Частичното бедствено положение е обявено със заповед на областния управител инж. Александър Пандурски и е в сила от 1 юли.  

Мярката се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на село Смочево, община Рила; на село Мурсалево, община Кочериново и на село Слатино, община Бобошево. То касае и състоянието на "Водохващане "Робовица“ и наложителните ремонтни дейности, които трябва да се извършат в спешен порядък.

Проблемите на "Водохващане "Робовица“ са отдавна, изпращани са комисии за установяване на състоянието му, извършвани са дейности по оценка на необходимите ремонтно-възстановителни дейности. Известно е, че водохващането е строено през шестдесетте години на миналия век, а ремонтни дейности не са извършвани. Водохващането осигурява вода на няколко населени места от трите общини. Установено е, че през летният сезон дебита на водата намалява, но и загубите в съоръженията и по водопровода са значителни.

 Областният щаб има ангажимента да създаде необходимата организация и да започне работа за осъществяване на следните дейности:

- Проследяване и анализиране на възникналата ситуация;

- Събиране, обработване и свеждане на информация, необходима за оценяване на обстановката и вземане на решения;

- Осъществяване на контрол по изпълнениетона възложените задачи и мерки за овладяванена създалата се критична ситуация;

- Да предлага на Областния управител за одобрение решения, относно необходимия обем и ресурсно осигуряване на неотложни аварийно-възстановителни работи (НАВР) за предотвратяване, ограничаване и ликвидиранена последствията от бедствието;

- Да се мобилизират технически и човешки ресурс на юридически лица, съгласно Областния план за защита при бедствия; 

- Да се уведоми населението в засегнатите територии;

- Кметовете на общините Рила, Кочериново и Бобошево да оказват пълно съдействие на Областния щаб и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. 

                       

В хода на заседанието на щаба в Кюстендил стана ясно още, че с обявеното бедствено положение ще се реализират мероприятия, свързани със задействането на Единната спасителна система, съгласно Областния план за защита при бедствия, а именно – да се ангажира строителна фирма, която да извърши неотложните аварийно-възстановителни работи. Планува се да се започне проектиране по основния ремонт на обект “Водохващане “Робовица“. Усилията ще се насочени и към търсене съдействието на Междуведомствената комисия за осигуряване на средства.

                     

При необходимост ще се удължи срокът на действие на обявеното частично бедствено положение, съобразно изискванията. Вече са уведомени и всички институции, които имат отношение при извършването на аварийно-възстановителни дейности, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект "Водохващане "Робовица“.