Частично бедствено положение обявиха на територията на Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. От Общината в железничарския град уточняват, че то се налага заради разразилата се снощи буря с проливен дъжд и градушка, които нанесоха сериозни щети на много места,

"Сформирана е комисия, която ще направи оглед в проблемните участъци. След като становището на експертите е готово, ще се изготви протокол за най-пострадалите от проливния дъжд места. Ще се подготви документацията за кандидатстване пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отстраняване на нанесените щети“, обясняват от Общината.

След снощната стихия бяха подадени множество сигнали за паднали дървета, отнесен асфалт, наводнени дворове. Срещу бедствието бяха мобилизирани всички сили не само на Общината, но и на ВиК и на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.

Общинското предприятие "Поддръжка, пътна инфраструктура и озеленяване“ веднага започна работа по отстраняване на щетите от бедствието в различни части на града. Приоритет беше освобождаването на улиците от паднали дървета. Екипи на Пожарната отводняваха по сигнали.

Днес работата по отстраняване на щетите от бурята продължава.

"За пострадало имущество от природното бедствие, гражданите могат да кандидатстват за еднократна социална помощ. За тази цел трябва да отидат в Дирекция "Социално подпомагане“ в Горна Оряховица и да подадат молба за еднократна помощ, която е в размер до 1 512 лв. Комисия ще посети съответния адрес, направи оглед на щетите. Помощта, която се отпуска е само за пострадало имущество от първа необходимост – печки, перални, хладилници, легла, завивки и други“, уточняват от Дирекция "Социално подпомагане“.