Частичните избори за кметове на районите "Одесос“ и "Приморски“ във Варна създават голям проблем за учебния процес. Това коментираха пред Varna24.bg читатели.

Причината е, че извънредния вот ще обхване само училища, в които да бъдат разположени секциите, в два от общо 5-те района на морския град. Така, теоретично, ако в тези сгради следващия ден след вота не се учи, то учениците ще пропуснат часове, за разлика от другите си връстници.

До сега, коментират паметливи, такъв казус във Варна е нямало.

Припомняме, че частични избори за кметове на районите "Одесос“ и "Приморски“ ще се проведат на 20 октомври. Седмица по-късно – на 27 октомври, ще е вотът за Народно събрание. Той, за разлика от частичния, обаче е за цялата страна, така че, както е било и до момента, следващия ден е неучебен.

Нашите читатели са категорични, че има два варианта – или на 21-ви октомври да не се учи в целия град – примерно спортен полуден, или - както бе при матурите през лятото, които бяха насрочени ден след предните избори – да започне в по-късни часове. Това обаче ще създаде проблем на училища с две смени.

Проблем с изборите, освен за сферата на образованието, възникна и през изборните комисии. Припомняме, че тези дни председателят на Районната избирателна комисия (РИК) и Общинската избирателна комисия (ОИК) в морския град Велин Жеков коментира пред БТА, че все още няма ясното какво ще се случи, ако има балотаж на изборите за районни кметове във Варна, който ще съвпадне с парламентарния вот. Седмица преди парламентарния вот в районите "Одесос“ и "Приморски“ във Варна ще се проведат избори за районни кметове, тъй като пълномощията на избраните на местния вот през миналата година Цветнен Цветков и Николай Желязков бяха прекратени предсрочно, а евентуалният балотаж ще съвпадне с гласуването за народни представители. Жеков каза, че още няма категоричен отговор дали при евентуален балотаж съставът на секционните комисии в двата района ще е същият като за парламентарния вот. По думите му има доста въпроси, които тепърва ще трябва да получат своите отговори, тъй като много от нещата се случват за първи път. "Просто не е имало такава комбинация от избори, бюлетините ще са различни, чувалите, в които се прибират изборните книжа – също“, каза Жеков.

Заради изборите за районни кметове във Варна ще работят две комисии – Общинска и Районна, обясни Жеков, който е председател и на двете. Това се случва за първи път във Варна, а съставът на РИК е различен от този на ОИК. Районната комисия е със 17 члена, докато Общинската – с 27.