Частица от мощите на Свети свещеномъченик Харалампий ще бъде посрещната в кюстендилския храм "Св. вмчк Димитър Солунски“. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Архиерейското наместничество към Кюстендилска духовна околия. Посрещането на мощите, една от светините на митрополитския храм "Успение Богородично“ – Кюстендил, ще се случи от 16.50 часа.

От 17.00 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. Мощите на светеца ще останат в храм “Св. вмчк Димитър Солунски" до следващия ден. На 10 февруари от 9.00 часа ще бъде отслужена Света Литургия, а след нея, по традиция, ще бъде осветен пчелен мед, за здраве и благословение на вярващия народ. Света Литургия и освещаване на мед в този ден ще бъдат отслужени и в храм "Св вмчк Мина“.

На 10 февруари Светата Православна църква чества паметта на Св свещеномъченик Харалампий. Той е бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Венцеслав ИЛЧЕВ