Частен съдебен изпълнител продава емблематична сграда в центъра на Пловдив, видя Plovdiv24.bg в регистъра на Камарата. Зданието е на няколко етажа и там се помещава магазин за дрехи на ул. "Княз Александър Батенберг" 11, а в подземието има разкрити археологически находки.

Цената, за която е обявена продажбата, е над 24 млн. лева с ДДС. Сградата е разположена на шест етажа с подземни и тавански помещения с разгъната застроена площ от 4513.90 кв.м. Към нея има изложбени площи, сервизни помещения и стълбище, асансьор, ескалатори.

Предназначението е за търговска дейност, за каквато се ползва и от няколко години.

В документацията се посочва, че сградата притежава статут на архитектурно-строителен паметник на културата с категория "ансамблово значение“ и е елемент от групов паметник на културата – система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър I" и ул. "Отец Паисий“.

Разположена е на територията на Групов паметник на културата "Историческа зона Филипопол – Тримонциум – Пловдив“. Двете нива на сутерена са обособени като "Археология“ с изложбени площи, в които се намират римски руини, представляващи археологически находки – фрагмент от римски стадион на гр. Пловдив – сектор от източния ред седалки, която археологическа структура има статут на паметник на културата с национално значение.

Това е първата публична продан, а сградата е собственост на фирмата длъжник СС Пропърти ООД с управител Карл Полцхофер, която има непогасени задължения към ФОЛКСБАНК ЩАЙЕРМАРК АГ.

Върху имота има няколко тежести и възбрани, неизплатена ипотека, като фирмата е осъдена по дела от окръжния съд в Грац, Австрия за сумата от 3 341 613 лева и по друго дело за 5 867 490 лева заедно с лихвите и разноските. Фирмата има договор за наем с община Пловдив и с магазин HM,

Задатъкът е 10 % от първоначалната сума. Ако има нов собственик, той ще бъде обявен на следващия ден след проведения търг, а именно - 14 август.