Частен съдебен изпълнител продава земя в пловдивско село за близо 1 милион лева, видя "Фокус" в сайта на камарата. Става въпрос за селскостопански имот от близо 17 000 кв.м., чиято цена е определена на 954 655 лева. Намира се в местността “Прав камък" в землището на село Брестник, община “Родопи".

Теренът за търга е разделен на четири, като поземлените имоти се продават с обща цена с оглед осигуряване на достъп.

Според информацията от документацията предназначението е за земеделска земя с начин на трайно ползване за друг вид застрояване, категория на земята при неполивни условия. 

15 505 кв.м е единият имот и точно той е отреден за болница. Два от имотите са предназначени за път.  В общината обаче не са внесени в срок проектните документи, удостоверяващи начало на строеж, съответно и няма открита строителна площадка, линия и ниво на строеж за въпросния урегулиран поземлен имот.

По план това е трябвало да бъде многопрофилна болница за активно лечение със стационар от 50 легла. Идеята е била да обслужва жителите на Куклен, Брестник и Браниполе. Сградата е трябвало да бъде на две нива с регистратура, лекарски кабинети, клинична лаборатория, микробиология, кръвна банка, рентгеново отделение, кухня, офиси, стаи за персонала и пациентите. Към болницата е бил предвиден и паркинг.

Продажбата е втора по ред и е в рамките на 1 месец - от 28 юли до 28 август. Имотът е собственост на фирмата длъжник “Кавен-Ирадис" ЕООД. Върху него има наложени редица тежести заради неплащане на ипотека към “Българо-американска кредитна банка", териториалната дирекция на НАП - Пловдив, Българска агенция за експресно застраховане, ЧСИ Петко Илиев, “Леопард Трейдинг" ЕООД, “Загорка" АД, ЧСИ Обретенова, ЧСИ Петя Николова.

Задатъкът на търга е 10 % върху началната цена на недвижимия имот.

Фирма “Кавен-Ирадис" е създадена от пловдивския бизнесмен Марин Маринов, който почина през 2021 година

В последните години бизнесът му се управляваше от единия от синовете му - Иван Маринов, а другият - Владимир Маринов, бе заместник-кмет в община “Родопи".

Дейността на фирмата бе свързана с износ на българска козметика към страните от бившия СССР. По-късно става официален дистрибутор за България на "Проктър енд Гембъл". Бизнесът се разраства, като едно от дружествата му купува и пицарии "Верди“ през 2015 година. Няколко години по-късно веригата бива продадена.

Чрез друга фирма фамилията Маринови държаха и хотел "Беркут“ отново в село Брестник. Имотът обаче вече няколко години е обявен за публична продан от ЧСИ, като все още не е намерил своя собственик.