Център за иновативни образователни технологии откриха днес във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", предаде кореспондент на "Фокус". Специален гост на събитието беше министърът образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. Той се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. Цоков и проф. Димитров откриха заедно Центъра, както и семинар на тема "Дигитална трансформация в обучението на бъдещи учители“. Структурата е финансирана от МОН и е създаден в изпълнение на една от дейностите по Националната програма "Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“. Основната дейност на Центъра е да развива изследователска, експертна и учебно-практическа дейност в областта на дигиталните технологии в обучението, да разработва, апробира и прилага иновативни методи за анализ и моделиране на нови образователни модели.

В следващите дни в семинара  участие ще вземат представители от държавните висши училища, участващи в изпълнението на Националната програма "Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“, Основна цел на програмата е повишаване на качеството на подготовката на студентите, обучавани за учители, чрез усъвършенстване на компетентностите на преподавателите във висшите училища в две основни направления: иновативни образователни технологии и компетентностния подход в обучението на бъдещи учители. От Великотърновския университет има два екипа, които са утвъртени от МОН. Направени са 10 курса по иновативни образователни технологии заедно с екипа на Русенския университет.