Очаква се значителна промяна в облика на централната част на град Русе. Фонтанът, разположен пред сградата на Областна и общинска администрация, ще бъде подложен на цялостен ремонт.

В края на месеца предстои обсъждане на корекция в бюджета на Община Русе за 2024 година. Предложението за промените идва от кмета на общината Пенчо Милков и ще бъде разгледано от общинските съветници по време на редовното им заседание, съобщи Dunavmost. 

Първоначално в бюджета за 2024 година са били заложени 90 000 лева за реконструкция на отоплителната инсталация в сградата на Ритуалния дом, намиращ се на улица "Тома Кърджиев" номер 4. Поради промяна в инвестиционните намерения обаче, е възложено енергийно обследване на сградата с цел прилагане на мерки за енергийна ефективност и изпълнение на основен ремонт.

Вместо това, кметът Пенчо Милков предлага тези средства да бъдат пренасочени към обекта "Правоъгълен фонтан пред общината, включително инсталации". Така бюджетът за този проект ще се увеличи от 113 258 лева на 203 258 лева.

Плановете за обновяване на фонтана включват цялостна подмяна на вътрешните инсталации – както електрическата, така и водопроводната и канализационната. Предвижда се обособяване на специално помещение за нови помпи и контролери, което ще бъде оборудвано с нова вентилационна система.

Реконструкцията ще позволи поетапно включване на дюзите в различните сектори на фонтана, създавайки разнообразни водни ефекти. Проектът включва и монтирането на ефектно осветление, което в комбинация с новите водни атракции, ще допринесе за по-модерен и атрактивен облик на съоръжението.

Тази инвестиция се очаква да обогати визията на централната градска част и да създаде ново привлекателно място за жителите и гостите на град Русе.