От днес пътниците на Централната автогара в София се обслужват в изцяло ремонтираната ѝ част. Другата част от партера затваря за ремонт от понеделник.

Заради счупени плочки и за да е приятно за пътниците и за служителите на билетните каси, от ръководството на централната автогара са решили да направят ремонт на пода на партера на автогарата.

От днес пътуващите вече ще могат да купуват билети от касите, които са преместени в новоремонтираната половина на помещението, а от понеделник за ремонт ще бъде затворена другата част на автогарата.

Изпълнителният директор Иван Мирославов обясни пред Радио София, че е било невъзможно да се намерят нови плочки с подходящите цветове и размери и затова е избран варианта да се прави ремонт. Новият под е излят, а материалите, които се използват, са устойчиви на корозия и на по-голямо натоварване. 

Притеснение за пътниците няма.

"Лесно се ориентират, защото бяхме затворили и найлонът беше до долу - преградено цялото. Сега ще ги пуснем, ще затворим и те ще са само в новоремонтираната част вече. Няма да има за тях проблеми и няма да се създаде дискомфорт", добави още той. 

За да се оптимизират разходите за електрическа енергия, на автогарата вече има изградена фотоволтаична соларна система. 

"Ние сме си калкулирали сметките миналата година. Плащали сме средно месечно 10 -  12 - 15 000 лева ток на месец. Лятно време. Миналата година сме имали сметки по 98 000 лева. За собствени нужни ще бъде, няма да продаваме. Да се надяваме, че поне 2/3 от това, което ни е необходимо като енергия, можем да го поемем от фотоволтаичната система", каза Иван Мирославов.

В момента се чака комисия от "Електроразпределение запад", която да тества системата и да установи нейната изправност.