От днес в продължение на два дни Ценово се превръща във фолклорната столица на България. За шестнадесети път в най-малката община на Русенска област се провежда фолклорният фестивал "Ценово пее и танцува“. За първи път обаче проявата придобива и международно значение. В мащабната фолклорна проява се включиха и изпълнители от ансамбъл "Изворче“ от побратимената на община Ценово комуна Чеболакчия в Република Молдова.

През двата фестивални дни на сцената своето певческо и танцово творчество ще покажат близо 800 самодейци и повече от 60 състава от различни фолклорни области в България. С течение на времето фестивалът "Ценово пее и танцува“ се превърна в една от емблемите на общината. Съборът придобива все по-голяма популярност и се утвърждава като проява със значимо национално значение.  И тази година фестивалът е включен в националния календар на Министерството на културата. Шестнадесет години вече самодейци представят родните обичаи и традиции, разкриват тайни от богатата съкровищница на песенния и танцовия фолклор. 

"За пореден път фестивалът "Ценово пее и танцува“ обединява минало, настояще и бъдеще, черпейки сили от непресъхващия български корен – символ на мъдрост и човешки добродетели. Българският творчески гений е съхранил в песните и танците душевността на народ с повече от тринадесет вековна история, народ, преминал през робство и неволи, през възход и падение, но опазил своята идентичност и самобитност. И до ден днешен от поколение на поколение се предават ритмите на народните песни и танци“, сподели в приветствието си зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова. Тя официално даде старт на шестнадесетото издание на събора. Председателят на читалищното настоятелство Георги Георгиев също приветства със сърдечното българско "Добре дошли!“ гости и участници. Началото на събора беше даден от сборна гайдарска група. Минути по-късно изпълненията на "Капанския ансамбъл“ повишиха емоционалния градус и се изви кръшно българско хоро.

Гостите и участниците в събора имаха възможността да посетят алеята на изкуствата и занаятите. Всеки може да разгледа и колекцията от народни носии от различни фолклорни области в страната под мотото "Хубост българска“. Присъстващите имаха възможността да посетят изложбата на тема "Гроздобер“. Гостите останаха впечатлени от експозицията на картини с природни и исторически забележителности от населените места в общината. За малките палавници е устроен специален кът, а в детската творителница те могат да изявят заложбите си като рисуват и моделират. Всеки успя да опита и от вкусните мекици, приготвени по специална рецепта от сръчните ръце на жените от пенсионерския клуб "Млади сърца“.