Царят на лозята награди в Добрич най-добре представилите се участници в конкурса за домашно вино, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. За поредна година в деня, в който честваме Трифон Зарезан, в добруджанския град бе направена възстановка на традиционния обичай - зарязване на лозата.

Дружина потегли с писана каруца в късния предиобед от площад "Старият орех“ в Добрич към сградата на общината, от където беше взет тазгодишният цар на лозята - кметът Йордан Йорданов. По-късно той заряза лоза в двора на Етнографската къща, както повелява традицията, пожела плодородие и благополучие, а градският празник продължи на площад "Свобода“ с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа“, които поднесоха на публиката пъстра китка от обичани народни песни и танци.

Награди и грамоти получиха майсторите на вино в региона, които се надпреварваха в три категории - бяло вино, розе и червено вино. Във всяка категория имаше отличени. В категорията за бяло вино на първо, второ и трето място съответно се наредиха Петър Янков, Господин Господинов и Йордан Пенев, в категорията за розе - Валентин Ничев, Даниел Йорданов и Ивайло Михайлов, и в категорията за червено вино - Стоян Вълков, Петър Маринов и Искрен Ничев.

Въпреки малко облачното и студено време навън, мнозина се събраха на площад "Свобода“, за да споделят празничната атмосфера от усмивки и благопожелания за здраве, берекет и благополучие.



Жулиета НИКОЛОВА