С информационна кампания във Велико Търново ще бъде отбелязан Международният ден за борба със заболяването Муковисцидозата, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята и целта на акцията са да повиши осведомеността на хората за заболяването, както и за всички редки болести, които застрашават населението.

От 14:00 до 16:00 часа пред сградата на Община Велико Търново ще бъде разположен информационен пункт.

Муковисцидозата е наследствено заболяване, което оказва влияние основно върху дейността на белите дробове, панкреаса и мъжката репродуктивна система. То се характеризира с продукцията на голямо количество гъст, жилав секрет, който полепва и блокира малките бронхи, панкреасните пътища и други. Пациенти, при които е налице само един унаследен генетичен дефект от родителите, се наричат "носители“. В България приблизително 1 на всеки 33 души е носител. Заболяването е налице и се проявява, когато човек е унаследил два генетични дефекта – по един от всеки свой родител носител. При всяка бременност на двама родители носители има 25% риск от раждане на дете с муковисцидоза. Средната продължителност на живота при тези болни в България е около 13 години.

За вечерта е предвидено още едно събитие – крепостта "Царевец“ ще бъде обагрена в лилаво в знак на подкрепа на хората, страдащи от тежката диагноза. Това ще се случи в 18:00 часа.