Това, че само зърнопроизводителите протестират днес е спекула. В митинга в търновското село Шереметя, което е част от главен път София – Варна, участваха животновъди, зеленчукопроизводители, превозвачи, ресторантьори, продавачи на земеделска техника, пчелари, заяви земеделецът Цанко Цанев, който е и един от координаторите на дейностите на местно ниво, предаде кореспондент на "Фокус“.

Близо 150 са фермерите от Търновска и Габровска области, които се включиха в протеста. Те блокираха за кратко пътя, но заявиха, че основната им цел е не да пречат на обществения живот, а да могат да работят нормално.

"Нашият протест е във връзка с отмяна на забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна. Нашите искания са тази забрана да продължи и в нея да бъдат включени, освен слънчогледа, зърното и олиото, млякото, сухото мляко, млечните продукти, месото и месните продукти и суровините от селскостопански произход, зеленчуците и плодовете, защото нашият отрасъл е обречен на гибел“, категоричен бе Цанев.

Той допълни и, че мандрите у нас работят основно със сухо мляко, внесено от Украйна. Цената на литър българско мляко е достигнала до 1 лев преди няколко месеца, а сега е около 60-70 стотинки, но крайния потребител не усеща това по никакъв начин. Цанев коментира и, че българските земеделци не работят при равни условия с украинските си колеги.

"В България фуражните препарати и услугите винаги са били скъпи. Украинският пазар и нашият не са равностойни, защото ние изпълняваме условията по Зелената сделка на ЕС за екологично производство на зеленчуци, овошки, млека, зърно, отглеждане на животни, а в Украйна няма такава интервенция и такива финансови разходи. Колегите от Украйна използват повече хербициди. Освен това тяхната продукция влиза безмитно на територията на България и това подбива нашето производство“, каза още земеделецът.

Пътят в Търновско вече е отворен, а половината от тракторите се насочват към София, където протестът продължава утре.