Централният универсален магазин (ЦУМ) в София ще се промени, като ще се обособи търговска и музейна част.

ЦУМ ще има пет звезден хотел, СПА център, заведения за хранене и атракции, конгресна зона и пространство за споделена работа. Освен това ще бъдат изградени още бизнес център и акселератор, фокусирани върху насърчаване на сътрудничеството между частния сектор в България и арабските страни. В добавка ще има и луксозни магазини със специално представяне, напомнящо за изкуството на древния Египет.

Концепцията е представена от Ахмед Насър, основател и директор на "Antika World" пред Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), става ясно от съобщение на БТПП до медиите, пише Mediapool.

"Antika World" е компанията, която ръководи проекта за трансформация на емблематичната сграда. През 2004 г. тя беше купена от пловдивския бизнесмен Георги Гергов по негови признания за 30 млн. евро с кредит.

Първоначално плановете му бяха да трансформира мястото за продажба на луксозни стоки. След това през годините периодично притискаше правителства за купят имота. Аргументът му беше, че по добро място за експозицията на Историческия музей от ЦУМ няма. Дори през 2012 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов обяви, че е решено, че НИМ се мести в ЦУМ. Това обаче не се случи, а най-вероятната причина може би е, че Гергов е поискал прекалено висока цена.

През годините държавата се опари от съдружията си с бившия лидер на пловдивските социалисти и почетен консул на Русия Георги Гергов. Чрез схеми той успя да вземе Пловдивския панаир, управлението на съвместното дружество с община Пловдив "Пълдин Туринвест" и прословутата "Дупка" в центъра на Варна. Обикновено след това нищо не реализираше от обещаното, но затова пък умело искаше замени от държавната и местната власт.

По тези причини сега малцина вярват в трансформацията на ЦУМ и допускат, че това може да е поредната схема на Георги Гергов. Той многократно е предлагал обекта за продажба, но очакванията му са били твърде големи за цената, която може да вземе и до сделки така и не се е стигнало, коментираха брокери на недвижими имоти пред Mediapool.

Този път амбициозното начинание се представя като дългосрочен проект, който ще се реализира през следващите 20 години, но първите части ще са готови през април 2025 г. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за обществото. Това е отбелязал Ахмед Насър, основател и директор на "Antika World" при срещата си с Цветан Симеонов.

Публичното представяне на трансформацията на ЦУМ ще бъде на 19 септември в сградата на БТПП. Пусната е и форма за онлайн регистрация.

Шефът на БТПП Цветан Симеонов е обсъдил с Насър възможностите, които ЦУМ ще предлага на български производители, търговци, стартъп компании, потребители, както и на гостите на столицата.

Централният универсален магазин е проектиран от арх. Димитър Писинов през 1956 г. и година по-късно е официално открит. Дълго време той е най-големият търговски център на Балканите. В него са монтирани и първите ескалатори у нас.

Търговската му площ е 19 000 кв. м, разположена на шест етажа. Офисната част е над 11 000 кв. м на три етажа. След приватизацията му през 2001 г. сградата е реконструирана.

ЦУМ е емблематична и уникална с това, че е разположена в сърцето на София. Тя е до архитектурния ансамбъл, известен като триъгълника на властта – сградите на Министерския съвет, Президентството и Парламента.

По времето на социализма беше най-посещавания универсален магазин, но след приватизацията западна. От години Георги Гергов търси начин да възроди старата слава на ЦУМ.