Централната избирателна комисия (ЦИК) се произнесе по казуса със задържания кандидат-кмет на Община Дупница. На запитване на "Фокус“ от ЦИК посочват, че по отношение на всички кандидати, регистрирани в избори, се извършва проверка дали отговарят на изискванията да бъдат избрани. Задържаният от органите на реда, а след това и с произнасяне на Окръжен съд – Кюстендил Методи Захаринов, е регистриран като кандидат за кмет на община Дупница и няма основание регистрацията му да бъде заличена.

Съгласно чл.397 ал. 1 от Изборния кодекс право да бъдат избирани имат български граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко 6 месеца в съответното населено място.

"Към датата на регистрацията и към настоящия момент Методи Захаринов не изтърпява наказание лишаване от свобода, поради което името му ще фигурира в бюлетината, с която ще се гласува за кмет на Община Дупница, независимо от обстоятелството, че в момента е задържан“, се посочва в изпратеното до медията ни становище от ЦИК.