Проектобюджетът на Община Видин за 2024 г. е в размер на над 90 милиона лева, което е два пъти повече от бюджета през м.г., предаде репортер на "Фокус“. Кметът на общината д-р Цветан Ценков го определи като "първия значим бюджет в историята на град Видин“. Приоритетите в бюджет 2024 са свързани с благоустрояване на Видин и всички населени места, индустриализация, инвестиции за по-чист въздух, повече социални услуги, развитие на културния календар и спорта.

При представяне на параметрите и финансовата рамка на проектобюджет 2024, днес по време на общественото му обсъждане, Цветомира Илиева – зам.-кмет "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие“ съобщи, че за миналата години общината е отчела "абсолютен рекорд по събираемост на местните данъци - 70% спрямо облога на местните налози. Това е най-високият процент, който Община Видин постига за последните 10 години“. Инж. Румен Лилов, началник отдел "Устройство на територията“ съобщи пред участниците в обсъждането, че за населените места, които са с назначаеми кметски наместници, са предвидени в проектобюджета средства по 10 000 лева; за населените места с избираем кмет – 50 000 лева; местата с около и над хиляди жители – 80 000 лева, за град Дунавци – 100 000 лева. Те ще бъдат разходвани основно за асфалтиране на улици, енергоспестяващо осветление, ремонт на кметства, читалища и други.

Албена Начева, началник отдел "Планиране, програмиране и инвестиции“ в Община Видин, запозна присъстващите с проектите, които ще бъдат подготвени и изпълнени през 2024 година по национални и европейски програми. Сред тях са "Изработване на инвестиционни проекти за улици, пътища и междублокови пространства на територията на Община Видин“ на стойност 209 000 лева; за ремонт на Речна гара - 53 000 лева; за реконструкция на футболен терен, лекоатлетическа писта и изграждане на трибуни - 127 000 лева; "Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на "Гребна база“ - 1 409 514.16 лева; "Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на стадион "Георги Бенковски" - 1 785 761.51 лева; за реставрация и консервация на средновековна крепост "Баба Вида“ -  300 000 лева и много други.

Предстои проектобюджетът на Община Видин за 2024 г. да бъде приет на сесия на Общинския съвет.