Бюджетът на Община Бургас за 2022-а година бе приет по време на 36-то заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. При изготвянето му е използван консервативен подход, базиран на актуалните данни за изпълнение на Бюджет 2021 и местни приходи, формирани за поредна година без да бъдат завишавани местните данъци на гражданите.

Бюджетът за настоящата година е с акцент върху социалните дейности, Детската болница и благоустрояването.

Макрорамката е 397 186 529 лева, в т.ч.: държавна отговорност - 163 772 479 лева, общинска отговорност - 159 414 050 лева, а индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз - 74 000 000 лева.

"Общинският бюджет е функция на държавния, който е предвиден за 6 месеца. Държавата не може да прогнозира какво ще се случи след това. Не го казвам като критика – напротив. Времето, в което живеем, е объркано и смутно. Освен това живеем в географски регион с висок риск за инвеститорите заради близостта ни до реални бойни действия. В момента нито един от нас не може да каже как ще се развият събитията, каква ще бъде инфлацията – прогнозите са различни. Нека да мине полугодието, за да видим темповете и динамиката на този бюджет. Това, което ние правим в момента, е да свием разходната част. Има 500 закона и 800 подзаконови нормативни актове, на които Общината се подчинява. За нас е най-важно да спазваме законите, съобразявайки се настоящата ситуация в страната“, заяви кметът Димитър Николов по време на дебатите.

Една от основните задачи за периода на управление 2019 – 2023 г. е изграждането на болница за активно лечение на детски болести в Бургас, която да обслужва потребностите от такъв тип здравни грижи не само на гражданите на общината, но и на целия Югоизточен регион.

Сред по-големите проекти, предвидени за реализация през 2022 г., са "Обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Бургас –II етап“; "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация“; "Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас“; “Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив"; "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ и други.

Бюджетът на Община Бургас беше приет с 37 гласа "за“, 7 – "против“ и 1 – "въздържал се“.