Повече и по-разнообразни са водолюбивите птици, които зимуват във Великотърновска и Габровска области. Това показаха резултатите от 48-го Средиземно преброяване на водолюбивите птици, което се проведе от 11 до 14 януари, обяснява за "Фокус“ Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в РИОСВ – Велико Търново.

Експертите от старата столица, заедно с доброволци от природозащитни организации и ловно сдружение са наблюдавали язовирите "Александър Стамболийски" и "Йовковци", река Росица ( в участъка от Горско Косово до Ресен), река Янтра ( в участък от Самоводене до Драганово), някои по-малки язовири и рибарниците край свищовското село Хаджидимитрово.

"За всички посетени водоеми през са установени общо 4115 индивида от 22 вида водолюбиви птици. Отчита се повишаване на общата численост и видовото разнообразие в сравнение с последните по-топли зимни сезони, което може да се приеме, че се дължи на значителното застудяване в Северна и Североизточна Европа, предизвикващо прелет към по-южните ширини. По-висока численост, от типичната за региона, е отчетена при видовете малък гмурец – 148, голяма бяла чапла – 32, сива чапла – 32, зеленоглава патица – 2925, фиш – 94, зимно бърне – 80 и ням лебед – 77 индивида. В сравнително характерния за региона порядък са видовете голям гмурец – 33, голям корморан – 199, лиска – 464 и голям горски водобегач – три индивида“, обяснява Асенова.

Сред по-редките и застрашени видове, които са засечени в региона, са черногуш гмуркач, черноврат гмурец, малък корморан, бял ангъч, белоока потапница и сива патица.

"Извършено е интересно наблюдение на зимуващ бял щъркел на река Янтра. По време на преброяването не са открити мъртви или болни птици, не констатирани нарушения на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча“, допълва Асенова.