През 2023-а се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на незабравимия Апостол Карамитев. По този повод Община Бургас организира поредица от събития. Част от тях са днешната вече приключила церемония при паметника на актьора в Морската градина и прожекцията на филма "Бялата стая“ от 20 часа довечера в залата на Драматичен театър "Адриана Будевска“.

Неотдавна Апостол Карамитев бе удостоен и с най-високото звание на Община Бургас по предложение на кмета Димитър Николов – "Кавалер на сребърния кръст на Свети Николай“ (посмъртно). Идеята бе подкрепена с писма от ДТ "Адриана Будевска“, Държавна опера – Бургас, Регионалния исторически музей и над 3000 души, включили се в специална подписка.

Днес цвете при паметника на Карамитев оставиха мнозина бургазлии. Сред тях имаше голяма група младежи, изкушени от актьорското изкуство, както и популярни личности от града, свързани с театъра и киното: Юрий Ангелов, Христо Димитров – Хиндо, Валери Еличов, Румен Велев, Христо Симеонов…

Изложбата, посветена на Апостол Карамитев, която Общината подреди до Културен дом НХК, явно се харесва и извън рамките на града. Тя ще бъде показана още във фоайето на театъра в Димитровград, който носи името на актьора, както и в сградата на НАТФИЗ в столицата.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1951 г. при проф. Боян Дановски. Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург).

Емблематични остават създадените от него театрални образи на сцената на Народния театър. Паметни роли великият актьор прави и в киното – Радосвет и Радослав във филма "Любимец 13“, Петър Александров в "Бялата стая“, вуйчо Георги в "Рицар без броня“, Апостол в "Специалист по всичко“ и др. От 1969 г. Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда артисти, доказали се като достойни негови ученици.

Смъртта го настига през 1973 г. по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен“.