Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания.

Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху толкова много деца и техните семейства по света. За да се насочи общественото внимание към проблема се използва златния цвят, за да се почете смелостта на децата. Златната панделка е символ на тази кауза, тъй като златото се асоциира със силата и издръжливостта – качества, които децата, борещи се с рак, проявяват ежедневно.

"Light It Up Gold“ е кампания за повишаване на осведомеността за детския рак. Тя насърчава осветяването в златно на забележителности, известни сгради, национални паметници и значими природни обекти по света или поставяне на фасадите им на огромни златни панделки, символ на борбата с детския рак. Целта е да бъде показана подкрепа и да се привлече внимание към каузата.

Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания“ /СДОХЗ/ е организация, създадена от родители на деца болни от рак, техни близки и съмишленици. От октомври 2012 сдружението е пълноправен член на CCI - Международна конфедерация на организациите на родители на деца болни от рак, сървайвъри и пациентски защитници.

Основните цели на сдружението са: защита на правата на децата с онкохематологични заболявания; запознаване на обществото със спецификите на рака в детска възраст; подобряване на социалната адаптация на децата по време на активното, на поддържащото лечение и в последващия период; подпомагане, обединяване, насърчаване, информиране на родители и деца с онкохематологични заболявания; осигуряване на цялостна грижа и комплексна подкрепа за децата и техните семейства от момента на диагностициране, по време на лечение и след това за максимално физическо и емоционално възстановяване от последствията на лечението; създаване на контакти с подобни организации в страната и чужбина; осъществяване на връзки и постоянен диалог между Сдружението и отговорните институции в Република България, имащи отношение към заболяването.

Сдружението е създало първия дневен център за работа с деца с онкохематологични заболявания, спомогнало е за откриването на първия на Балканите възстановителен център, организирането на годишни спортни състезания за деца с онкохематологични заболявания и провеждането на регулярни летни възстановителни лагери.