Най-малката и впечатляваща скулптура в Бургас се казва Юли. Тя е с размер 55 см и е един от нестандартните роботи - “уондъри“, създадени от метал и без съмнение ще се превърне в любимец за снимки на читателите и приятелите на изкуството от всички възрасти.

Чудомир Драгнев – Чудото е един от малкото в България, който създава свой отличителен артистичен език. Той избира метала, за да вае своите скулптури-роботи, които се превръщат в разпознаваема марка за всеки, който обича алтернативното изкуство.

Юли има четири пръста, болчета, гайки, крушки за очи и много стомана, чието тактилно качество прилича на хладна кожа. Специално място заема и счупена фасунга в левия ъгъл на стоманеното телце, която кореспондира с човешкото сърце през което минава артерия от метал и изглежда уместно двусмислена.

В началото на тази година се ражда и идеята Чудомир да създава по един робот, носещ името на месец от годината, който да си намери дом в град в страната или чужбина.

Създаването на стиймпънк фигури не е никак лесна задача. За начало се налага да прекараш доста часове, седмици и месеци в разглобяването на стари машини. Именно вътре могат да бъдат открити скъпоценностите като зъбни колелца, оси, болчета и всякакви малки части, които да те вдъхновят.

Първото серийно производство на роботи Чудомир прави за изложбата “Самозванци“ през 2019 г. Изработва 44 робота, а съдружникът му вижда в тях възможността за страхотна история и започва да пресъздава света на уондърите в 3D формат. Така се поставя началото на “A Story of Wonder" към която се присъединява и бургазлията Марин Трошанов с интерактивната пост-апокалиптична книга за деца "Чудният нов свят“.

"Иска ми се това изкуство да става по-популярно в нашата държава, защото има доста хора, които могат да се включат дори в самото рециклиране на стари машини. Бургас е един от любимите ми градове. Благодаря на директора на библиотеката за гостоприемството. За мен е огромна чест, че основаната през 1888 г. библиотека отвори сърцето си за моето изкуство", каза популярният артист.

Друга идея е през есента да се направи представяне на книгата "Чудният нов свят" на Марин Трошанов пред бургаска публика.

"Много съм щастлива, че именно тук, е мястото на Юли, че Библиотеката е място, в което наред с хубавата книга, може да посетиш изложба и да се натъкнеш на нестандартна скулптура. Обещавам, че с целия екип ще се грижим за нашия герой", сподели с усмивка директорът на Регионална библиотека "Пейо Яворов“ Яна Кършийска.