Бургас отбеляза 144 години от Освобождението си, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас . Честването на годишнината започна на площад "Атанас Сиреков" в центъра на града, където се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. След това представители на Духовеството отслужиха благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

Както по традиция, програмата продължи пред Паметника на руските освободители, където се проведе тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.

За да уважат годишнината от паметния ден, на място дойдоха кметът на града Димитър Николов, зам. - кметовете Красимир Стойчев и Диана Саватева, зам. областните управители Тодор Иванов и Пламен Янев, общественият посредник Тодор Стамболиев, депутати, общински съветници, както и стотина жители на града.

"Преди 144 години отрядът на полковник Лермонтов е влязъл на територията на днешен град Бургас. Възторжено е бил посрещнат с цветя и радостни възгласи от местното население. От този ден градът вече е свободен. През следващите дни са организирани първите общински дейности, избран е първият кмет - Нико Попов, започнал е процесът по благоустрояване на града и днес сме свидетели на неговия съвременен облик", заяви кметът Димитър Николов.