Около 60-70% от консумацията на уличното осветление може да бъде компенсирана със собствена електроенергия. Това каза по време на заседанието на Общинския съвет кметът на Бургас Димитър Николов във връзка с намерението на Общината да се реализира проект за фотоволтаичен парк в близост до града, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Бургас. Като първа крачка в тази насока местният парламент обяви като подходящ терен, разположен в местността "Кара баир“, в землище ж.к. "Меден Рудник“.

"След като стана ясно, че ще бъде дългосрочен проблемът с високите цени на електричеството и ще изпитваме сериозни финансови затруднения, взехме решение да търсим справяне със ситуацията по няколко направления. Не е тайна за никого - други общини са изправени пред същия проблем. Приблизително около 6 милиона лева са завишените цени на електроенергията и още около 5 милиона на дружествата – общо около 11 милиона лева за следващия бюджет ще ни костват новите цени. Първият вариант за справяне със ситуацията, който предстои да предложим, е да стартираме подмяна на старите живачни лампи. В момента те са основно от селата и кварталите, но в градската част няма. Те намалят около 6-7 пъти консумацията на електроенергия“, добави кметът.

По думите му второто направление, по което ще се работи, е програма за оптимизация на консумацията на електроенергия във всички общински дружества и подразделения, без това да влияе и нарушава сигурността и безопасността на гражданите – няма да се изгася нощното осветление на Бургас.

"Третият и четвъртия вариант е да търсим възможност за добиване на собствена електроенергия за нуждите на общината. Това става най-вече с перспективните и подкрепени от новата "зелена сделка“ технологии като фотоволтаични паркове, вертрогенератори, използването на зелен водород и други. Затова идентифицирахме 6-7 терена на територията на общината, които са подходящи за внедряване на тези ВЕИ. Това няма да бъде първият. Следващата сесия може би ще бъде предложен още един - в рамките на Индустриален парк - Българово“, допълни Димитър Николов.

Той посочи, че ако не се намери външно финансиране за създаването на фооволтаичния парк, ще се заложат собствени средства за това в бюджета на Общината или ще се потърсят привлечени кредитни средства.

"Ако реализираме три от тези инвестиционни намерения, около 60-70% от консумацията на уличното осветление ще бъде компенсирано със собствена електроенергия“, допълни кметът Николов.

Предложението за това да се промени предназначението на терена в местността "Кара баир“ като първа крачка към създаването на фотоволтаичен парк бе прието с гласа 45 "за“.